Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Kundpaket
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Vad kan man sälja när man rensar hemma

Att botanisera i skåpen och sälja det du inte längre använder på en säljsajt kan ge ett rejält tillskott till kassan och idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnat. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Ungt par håller på och flyttar in i ett nytt hus

Så säljer du smart

Tänk utifrån säsong! Är det är vinter så säljer barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka bättre. Publicerar du på en säljsajt, se till att ta snygga, beskrivande bilder, sätt tydliga rubriker och ge ärliga, utförliga objektsbeskrivningar. Om kvitto finns, skriv det. Sprid sedan gärna annonsen på sociala medier.

Det här säljer

Allt som är av bra kvalitet, unikt och vackert drar upp priserna. Säljer man äldre inredning och prydnadsföremål är skicket viktigt.

 • Mode, väskor, skor, smycken, sneakers, solglasögon och klockor från populära märken.
 • Teknikprylar som mobiler och läsplattor.
 • Populär keramik eller populära 50-tals porslinsserier.
 • Svensk design för hemmet, vintagelampor och femtio- och sextiotalsdesign.
 • Ovanliga växter.
 • Saker i originalskick med vacker patina på, instruktionsbok eller originalkartong kvar och andra samlarobjekt som Lego och sällsynta vinylskivor.

Det här säljer inte

Mycket säljer, men det finns ändå vissa grejer som är svårsålda.

 • Trasigt och saker av dålig kvalitet, speciellt massproducerat
 • Saker som är ur säsong.

Miljön vinner på att vi handlar cirkulärt**

Klädindustrin står för åtta procent av de totala globala utsläppen, samtidigt slänger sju av tio i Sverige sina kläder istället för att ge dem nytt liv. Dessutom köper vi i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textilier per person varje år, men ungefär en tredjedel av dessa används aldrig! Skulle vi istället använda våra kläder tre gånger mer än vad vi gör idag, skulle vi kunna minska klädindustrins klimatpåverkan med cirka 65%?

Utmana dig själv genom att tänka på vad du redan har istället för vad du saknar. Börjar du skänka, sälja eller kanske till och med byta det du inte längre använder, hjälper du både din plånbok och miljön. 

Hur mycket får man sälja för utan att skatta?

När du säljer dina saker (personlig egendom) behöver du inte betala skatt för försäljningssummor upp till 66 666 kronor under ett år. Det beror på att du först får göra ett avdrag med 25 procent på försäljningssumman och sedan har du dessutom rätt till ett grundavdrag på 50 000 kronor. Om du säljer för mer än 66 666 kronor ska du betala 30 procent i skatt på vinsten.

Om du köper och säljer varor som inte är din personliga egendom, till exempel när du köper och säljer många saker som du bara äger under en kort tid, kan det räknas som näringsverksamhet och då gäller andra skatteregler.

*Undersökningen gjordes av Demoskop
**https://www.tradera.com/forgreatergoods

Hur mycket av dina saker använder du egentligen?

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Tradera* svarade över hälften av de tillfrågade att de har för mycket saker i sina hem. De som medverkade i studien uppskattade i snitt att de skulle kunna fylla cirka 12 flyttlådor med saker som inte längre används och värderade värdet på sakerna till nästan 14 000 kronor!

Andra läste också

 • Spara pengar med matlåda till lunch

  Kan matlådan i jobbväskan verkligen göra skillnad i plånboken? Ja, absolut! På bara ett år kan du faktiskt ha sparat hela 18 000 kronor - så här lätt kommer du igång.

  Spara pengar på matlådan!
 • Budget för en bättre koll på din ekonomi

  Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

  Budget för en bättre koll på din ekonomi
 • Månadsspara

  Närma dig dina drömmar genom att månadsspara i fonder eller på konto. Räkna på hur mycket pengar det kan bli och börja månadsspara idag.

  Räkna på ditt sparande